Trudno wyobrazić sobie grillowanie bez kiełbasy. Choć na ruszt możemy wyrzucić niemal wszystko, zwykle właśnie od niej rozpoczynamy grillowanie. Dobry sos i pieczywo stanowią podstawowe dodatki. Jednak, aby uczta była jeszcze smaczniejsza, kiełbasę z grilla najlepiej podawać z przygotowanymi wcześniej dodatkami. Oto kilka naszych propozycji!
Sałatka grillowa
Jeśli uczta odbywa się wiosną, kiełbasa z grilla wyjątkowo wspaniale smakuje w towarzystwie nowalijek. Warto skorzystać z warzyw, na które czekaliśmy wiele miesięcy. Doskonałym i prosty w przygotowaniu dodatkiem do kiełbasy jest sałatka grillowa. Do jej przyrządzenia wystarczą ogórek, pomidory, rzodkiewki pokrojone w plasterki lub kostkę, a także kilka posiekanych ząbków czosnku. Składniki mieszamy z delikatnym majonezem. My proponujemy zastosowanie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Poszukiwacze urozmaiconych smaków oprócz soli i pieprzu mogą dodać do sałatki grillowej także ser feta.
Warzywa grillowane
Przekąski na grilla, którymi urozmaicimy smak tradycyjnej kiełbasy, mogą równie dobrze piec się obok niej. Nasza kolejna propozycja to grillowane warzywa. Cukinia i bakłażan pokrojone w plastry doskonale nadają się do wyrzucenia na ruszt. Ciekawym urozmaiceniem będą także pokrojone w kostkę ser camembert i pieczarki. Wszystkie te produkty powinny grillować się przez około 15 minut. Szczególnie cukinię i pieczarki warto wcześniej obficie posypać Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY, która świetnie sprawdza się do przygotowywania grillowanych potraw i przystawek.
Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY
Połączenie kiełbasy i ziemniaków pojawia się w wielu kuchniach regionalnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwzględnić je także w trakcie grillowania. Faszerowane ziemniaki stanowią bardzo interesujące urozmaicenie wobec gotowanych lub frytek. Do przekrojonych na pół i nieco wydrążonych bulw warto dodać farsz postaci podsmażonego wędzonego boczku z cebulką, a także świeżego szczypiorku. W tej przystawce ogromną rolę odgrywają przyprawy. Najlepiej sprawdzi się czosnek, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, a także pieprz. W ten sposób uzyskamy zniewalający ziołowy aromat. Kolejny istotny element to sos ? do faszerowanych ziemniaków polecamy Sos tatarski WINIARY.
Sałatka z grillowanego bakłażana
Sałatka z grillowanego bakłażana to kolejny ciekawy dodatek do grillowanej kiełbasy, tym razem zawierający akcenty śródziemnomorskie. Oprócz grillowanych plastrów bakłażana obowiązkowymi składnikami tej sałatki są ser feta, czarne oliwki oraz pieprz i sól do smaku. Przydatne będą świeże zioła, czyli posiekany koperek i posiekana bazylia. Do sałatki warto dodać łyżkę oleju bądź oliwy z oliwek i ulubione przyprawy.
Piklowane wstążki marchewki z papryką chili
Nasza ostatnia propozycja powinna zadowolić miłośników ostrzejszych smaków, które dobrze komponują się z grillowaną kiełbasą. Wstążki można przygotować dość łatwo, krojąc marchewkę w cieniutkie paski przy pomocy szatkownicy lub obieraczki. Wówczas będzie przypominała makaron. Następnie marchewkę należy włożyć do słoika, zalewając mieszanką octu i wody. Ogromną rolę odgrywają w tym przepisie przyprawy takie jak sól, brązowy cukier, WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek, cynamon i oczywiście papryczki chili!