Przepis na orientalne danie kuchni chińskiej ostry gulasz wołowy z soją. Przepis pochodzi z programu ,,Wielkie żarcie z Chingiem? prowadzonego przez mistrza kucharskiego Ching-He Haung’a. Program można oglądać w poniedziałki 23 marca i 30 marca o 18:30 na antenie Polsat Food Network.
SKŁADNIKI:
2 ząbki czosnku
Złamany na dwie części korzeń imbiru
Obrana i pokrojona 1 papryczka chilli
1 posiekana cebula
2 średnie pokrojone marchewki
Kilogram pokrojonej w plastry o grubości 2 centymetrów duszonej wołowiny
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki pasty chili
1 łyżka sosu z ziaren soi
1 łyżka ciemnego sos sojowy
2 łyżeczki brązowego cukru
1 pęczek szczypiorku
1 mała garść świeżej kolendry
Gotowane na parze bułeczki
PRZYGOTOWANIE:
Umieść wszystkie składniki , z wyjątkiem cebuli wiosennej i kolendry w dużym rondlu i doprowadź do wrzenia . Zmniejsz temperaturę do niskiej , przykryj rondel i gotuj przez 2 godziny . Udekoruj szczypiorkiem oraz kolendrą i podawaj z gotowanymi na parze bułeczkami.