Rolada marchewkowa z ziołowym serkiem

Rolada marchewkowa z ziołowym serkiem

Marchewka w zupełnie nowej odsłonie. Lekki ziołowy serek, garść przypraw i pyszna wegetariańska przekąska jest gotowa zaskoczyć Was swoim smakiem!

Składniki:
450 g startej marchewki
50 g masła
1 łyżeczka kminku w proszku
6 jajek (żółtko i białko oddzielnie)
200g kremowego serka
Duża garść posiekanego szczypiorku
Duża garść posiekanej pietruszki
Sól i pieprz do smaku

Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego kminek i marchewkę. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj sól i pieprz i odstaw z ognia. Wmieszaj żółtka i pozostaw do ostygnięcia.

Ubij białka na sztywno i wymieszaj delikatnie z przygotowaną marchewką (łyżka po łyżce). Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wyłóż masę i rozprowadź równomiernie. Piecz w 200°C przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu przełóż wszystko, wraz z papierem do pieczenia, na ściereczkę kuchenną i przykryj do wystygnięcia.

Serek wymieszaj ze świeżymi ziołami (jeżeli wydaje się za gęsty, łyżka mleka rozwiąże ten problem). Serek rozprowadź równomiernie na przygotowanej wcześniej marchewce i zwiń zaczynając od krótszej strony.

Przełóż na talerz i pokrój. Gotowe!

Exit mobile version