O dziecko zaczynasz dbać, gdy planujesz ciążę
Czynnikiem, odgrywającym istotną rolę w okresie poprzedzającym ciążę oraz w jej trakcie jest prawidłowe odżywanie się przyszłej mamy. To niezwykle ważny aspekt, który za cel obrał sobie zdrowie ciężarnej oraz rozwijającego się w niej płodu. Racjonalne podejście do odżywiania się pozwala na zapewnienie prawidłowego przebiegu ciąży. Ponadto warunkuje pozytywny rozwój późniejszych etapów ? po połogu oraz w czasie laktacji.
Zasada 3xU – uregulowanie, urozmaicenie, umiarkowanie
Bardzo istotna jest regularność spożywania posiłków. Jeśli Twój tryb życia do tej pory pozwalał Ci na spożywanie jedynie dwóch lub trzech posiłków dziennie, to wiedz, że czeka Cię kuchenna rewolucja. Okazuje się, że zasada ?mniej znaczy więcej? odgrywa ważną rolę w całym procesie żywieniowym. W tym przypadku sprawdza się częstotliwość, a co za tym idzie uregulowanie. Jedzenie mniejszych porcji zbawiennie wpływa nie tylko na przemianę materii, ale również na Twoje samopoczucie. Uregulowanie oznacza pożegnanie się z ciężkimi daniami, często bardzo tłustymi, powodującymi zgagę, uczucie ciężkości i niezdrowy przesyt.
Monotonność powoduje nudę – nuda natomiast odbiera całą radość ze spożywanego posiłku. Baw się przygotowaniami, ozdabiaj talerze, kombinuj i eksperymentuj. Jeśli swoją przygodę smakosza dopiero zaczynasz, to postaw na wyposażenie kuchni DoGotowania.pl, które skutecznie przeobrazi przygotowania we wspaniały, pięcio-posiłkowy plac zabaw.
Umiarkowanie natomiast solidnie przeczy typowym mitom. Kobieta wcale nie musi jeść za dwoje. Pierwszy trymestr odznacza się takim samym zapotrzebowaniem na energię, jak wtedy, gdy ciąża była dopiero planowana. Dopiero drugi i trzeci trymestr zwiększa zapotrzebowanie, aczkolwiek w niewielkim stopniu ? o dodatkowe 300 kcal. To natomiast oznacza, że do swojego codziennego menu powinnaś wprowadzić niewielką przekąskę ? jogurt z bananem i płatkami owsianymi lub brązowe pieczywo z chudą wędliną i sałatką z pomidorów.
Co jeść w ciąży i nie zwariować?
To zasada, która przeczy rygorystycznemu przestrzeganiu diet i wnikliwemu wyliczaniu ilości spożywanych kalorii w ciągu dnia. Zdrowe odżywianie to racjonalne podejście do tego aspektu. Aktualnie ilość dostępnych artykułów spożywczych jest na tyle zróżnicowana, że rozmaitość jadłospisu może być niczym nieograniczona. Niemniej jednak zapomnij o przetworzonych i chemicznych składach. Postaw na produkty zbożowe i mleczne, warzywa, owoce, chude mięso i ryby. Wprowadź do menu maślanki, kefiry, świeże jagody, porzeczki, maliny, witaminowe bomby w postaci zielonych i żółtych warzyw, pełnoziarnisty chleb i płatki owsiane.
Ciąża wiąże się z odpowiedzialnym doborem produktów spożywczych. To okres, podczas którego dbasz nie tylko o swoje zdrowie, ale również o rozwijającego się maluszka. Niemniej jednak nie warto zapominać o racjonalnym podejściu do przygotowywanych codziennie posiłków. Baw się w kuchni, eksperymentuj i twórz kreatywne kombinacje. Dzięki takim rozwiązaniom, zarówno przyrządzanie dań, jak i spożywanie gotowych już potraw, sprawi niesamowitą frajdę.