Dieta dr Davisa – bez pszenicy

glutenDieta bez pszenicy dr Davisa jest dietą bezglutenową. To jedna z popularniejszych obecnie diet. Jest ona skierowana do osób z nadwagą. Nie powinna być wykorzystywana przez osoby uczulone na gluten i chore na celiakię. Założeniem tej diety jest utrata ok. 5 kg w 2 tyg.

W jadłospisie nie powinno znaleźć się żadnych produktów zawierających gluten ? w tym zdrowego, pełnoziarnistego pieczywa czy makaronów. Wg Davisa ziarna zbóż nie tylko dostarczają więcej kalorii, ale też podnoszą poziom cukru we krwi, zwiększają produkcję insuliny, a tym samym przyczyniają się do nadmiernego gromadzenia tłuszczu w organizmie.  Jest on również przekonany, że produkty pszeniczne działają na mózg w podobny sposób jak opiaty, czyli wywołują stany euforii.

W diecie należy ograniczyć również skrobię kukurydzianą, ziemniaki, słodycze, rośliny strączkowe, soki i napoje gazowane, suszone owoce, a także ograniczyć owoce. Ważne są natomiast produkty mleczne  i zamienniki mleka (migdałowe, kokosowe), a także ryby, owoce morza, mięso czy drób i jaja.

Z diety powinno wyeliminować się również smażenie oraz spożywanie alkoholu, kawy i herbaty. Zamiast tych używek zaleca się picie wody.

Minusem tej diety jest brak węglowodanów, który może powodować takie skutki uboczne jak: bezsenność, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, apatia czy depresja. Z kolei nadmiar białka (dieta ta jest nisko węglowodanowa i wysokobiałkowa jednocześnie) może pogorszyć stan zdrowia.

Dieta ta jednak pozwala na spożywanie orzechów czy olejów, dzięki temu część brakujących składników odżywczych jest uzupełniana. Jest to zatem dieta zdrowsza niż modna kiedyś dieta Dukana.

Exit mobile version