Dieta grejpfrutowa to dieta przygotowana z myślą o wielbicielach owoców cytrusowych. To właśnie grapefruity pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. W ciągu dwóch tygodni tej diety można zrzucić ok. 4 kilogramów.
Dieta zbliżona jest do diety norweskiej (także została opracowana w Oslo) jednak poszczególne elementy jadłospisu różnią się od siebie (brak jajek, które dla diety norweskiej są charakterystyczne).
W diecie tej zaleca się jedzenie w małych ilościach 4-5 posiłków dziennie.
Przykładowy jadłospis:
- śniadanie ? pół banana, szklanka mleka 2% z miodem i z płatkami owsianymi i kukurydzianymi;
- II śniadanie ? szklanka soku grapefruitowego bez cukru;
- obiad ? średni kawałek pieczonego pstrąga, 100g makaronu oraz pomidor i pół paczki szpinaku gotowanego;
- podwieczorek ? grapefruit;
- kolacja ? pół grahamki, średni kawałek rostbefu z rusztu oraz kilka liści sałaty z winegretem.
Ważne, by mięso spożywane w diecie było gotowane albo pieczone. Należy całkowicie wyeliminować sól. Konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości wody (ok. 2l) i innych płynów. Dieta dostarcza ok. 1300 ? 1700 kalorii dziennie. Można ją stosować maksymalnie 2 tygodnie. Po tym czasie należy zrobić kilka miesięcy przerwy.
Dieta zalecana jest przede wszystkim osobom zdrowym, które nie cierpią na żadne schorzenia. Dodatkowo, nie zaleca się stosowania diety przez kobiety w ciąży i karmiące. Przed przejściem na tę dietę warto skonsultować się lekarzem bądź dietetykiem, dzięki czemu będzie można mieć pewność, że dieta będzie całkowicie dla nas bezpieczna.
fot. realitysadream źródło: flickr.com