Murzynek z polewą karmelową

ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe to deser, który lubiany jest przez większość osób. Bo kto nie lubi czekolady? Dlatego, jeśli czekasz na przyjście gości i nie masz pomysłu na to, co dla nich upiec, koniecznie zrób murzynka z polewą karmelową.

Jak upiec ciasto czekoladowe?

Szybkie ciasto czekoladowe nie wymaga od Ciebie wiele uwagi ani starań. Musisz mieć tylko kilka składników i piekarnik. Składniki używane do murzynka są podobne do tych, z których korzystasz podczas robienia muffinek. Samo ciasto będzie miało podobną konsystencję – lekką, wilgotną, a jednak nieciągnącą się, jak chociażby brownie. Co musisz mieć w lodówce, by zrobić murzynka?

  • 300 gramów mąki
  • 2 jajka
  • 30 gramów kakao
  • Tabliczkę czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 mililitrów mleka
  • 200 gramów cukru (bądź mniej – wszystko zależy od tego, jak słodki ma być deser)

Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. To Twoja baza, do której będziesz dodawać mokre składniki. Zanim to nastąpi, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, a masło ubij z cukrem. Ciągle ubijając, dodawaj jajka po jednym, by wszystko dobrze się ze sobą połączyło, a masa stała się puszysta. Dodaj czekoladę, która jest już roztopiona i ciągle miksuj. Teraz do suchych składników wlej mleko, a następnie masę z czekoladą. Wszystko dokładnie połącz. Ciasto przelej do formy i piecz w temperaturze 170 stopni przez 35 minut – aż do suchego patyczka.

Teraz czas na polewę

Ciastko czekoladowe to nie wszystko – teraz czas na polewę karmelową. Jak ją zrobić? Musisz mieć tylko trzy składniki: cukier, masło i śmietankę kremówkę. 100 gramów cukru wrzuć do garnka i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać. Powinien zbrązowieć, jednak nie może się przypalić. Zmniejsz ogień i dodaj ¼ kostki masła. Mieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj 80 mililitrów śmietanki (krem będzie gęsty) i wyłącz ogień, cały czas mieszając. Jeśli polewa ma być trochę rzadsza, dodaj więcej śmietanki.

Tak przygotowane ciasto z pewnością zachwyci Twoich gości. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się czekoladowej słodkości w połączeniu z wyrazistym karmelem.

Exit mobile version