Jak upiec ciasto czekoladowe?
Szybkie ciasto czekoladowe nie wymaga od Ciebie wiele uwagi ani starań. Musisz mieć tylko kilka składników i piekarnik. Składniki używane do murzynka są podobne do tych, z których korzystasz podczas robienia muffinek. Samo ciasto będzie miało podobną konsystencję – lekką, wilgotną, a jednak nieciągnącą się, jak chociażby brownie. Co musisz mieć w lodówce, by zrobić murzynka?
- 300 gramów mąki
- 2 jajka
- 30 gramów kakao
- Tabliczkę czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 mililitrów mleka
- 200 gramów cukru (bądź mniej – wszystko zależy od tego, jak słodki ma być deser)
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. To Twoja baza, do której będziesz dodawać mokre składniki. Zanim to nastąpi, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, a masło ubij z cukrem. Ciągle ubijając, dodawaj jajka po jednym, by wszystko dobrze się ze sobą połączyło, a masa stała się puszysta. Dodaj czekoladę, która jest już roztopiona i ciągle miksuj. Teraz do suchych składników wlej mleko, a następnie masę z czekoladą. Wszystko dokładnie połącz. Ciasto przelej do formy i piecz w temperaturze 170 stopni przez 35 minut – aż do suchego patyczka.
Teraz czas na polewę
Ciastko czekoladowe to nie wszystko – teraz czas na polewę karmelową. Jak ją zrobić? Musisz mieć tylko trzy składniki: cukier, masło i śmietankę kremówkę. 100 gramów cukru wrzuć do garnka i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać. Powinien zbrązowieć, jednak nie może się przypalić. Zmniejsz ogień i dodaj ¼ kostki masła. Mieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj 80 mililitrów śmietanki (krem będzie gęsty) i wyłącz ogień, cały czas mieszając. Jeśli polewa ma być trochę rzadsza, dodaj więcej śmietanki.
Tak przygotowane ciasto z pewnością zachwyci Twoich gości. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się czekoladowej słodkości w połączeniu z wyrazistym karmelem.