Nowoczesna i modna kuchnia?

aranżacje kuchniNowoczesna i modna – te dwie podstawowe wartości przyświecają praktycznie wszystkim projektom aranżacji kuchennych. Trzeba jednak zwrócić uwagę na fakt, że wartości te mają raczej charakter hasłowy. Nowoczesność można bowiem uzyskać na wiele sposobów i nie musi się ona w ogóle odnosić do estetyki, a kuchnia modna dziś nie musi być modna jutro. Tym bardziej, że moda jest nie tylko zmienna, ale stanowi swoisty archipelag estetyczny – suchą stopą można wylądować na wielu różnych wyspach. Do kwestii aranżacji kuchni należy podejść bardziej praktycznie i za priorytet postawić raczej ergonomię.
Ograniczenia materialne

Zanim zaczniemy oglądać aranżacje kuchni i poszukiwać rozwiązań, które mogłyby się nam spodobać, warto jest najpierw upewnić się, że potencjalne rozwiązania, które byłyby do zaakceptowania na niwie estetycznej, są w ogóle osiągalne w posiadanych przez nas warunkach.

Decydujące znaczenie mają tutaj dwa warunki, z których każdy samodzielnie stanowi warunek konieczny powodzenia aranżacji kuchni. Pierwszy z nich to dostępna przestrzeń. W małej kuchni nie będzie wyspy kuchennej. W niewielkim pomieszczeniu nie zmieścimy wielu rzeczy o funkcjach jedynie estetycznych. Druga kwestia to ograniczenie finansowe. Przeglądanie blatów z kamienia naturalnego i analizowanie drogich materiałów wykończeniowych nie ma sensu, jeśli są to rozwiązania poza naszym zasięgiem.

Ciąg technologiczny kuchni

Aranżacje kuchni powinny zawsze uwzględniać tak zwany ciąg technologiczny. Jest to określenie zapożyczone z przemysłu, które jednak znakomicie sprawdza się w kuchni. Idea jest prosta i polega na tym, że przygotowanie posiłku rządzi się określoną logiką: proste narzędzia wykorzystuje się z surowcami podstawowymi, po czym wykorzystuje się bardziej zaawansowane narzędzia i techniki do przygotowania produktu finalnego. Układ elementów w kuchni powinien być komplementarny względem tego mechanizmu, co w dużej mierze narzuci sposób aranżacji kuchni.

Ergonomia

Równie ważną kwestią jest ergonomia pracy w kuchni. Odnosi się ona do zapewnienia odpowiedniej ilości miejsca na przechowywanie produktów, talerzy czy zwyczajnie możliwości poruszania się po pomieszczeniu. Ergonomia wymaga odpowiedniego oświetlenia punktowego i ogólnego, a także domaga się stosowania materiałów, które pozwolą na bezproblemową ich eksploatację oraz zachowanie ich w czystości bez nadmiernego wysiłku. Wszystko to razem sprawia, że aranżacje kuchni są mimo wszystko mocno ograniczone i zanim podjęte zostaną zagadnienia typowo jakościowe, trzeba odnieść się do kwestii fundamentalnych.