Sałatka z ananasem, krewetkami i okrą

Sałatka z ananasem

SAŁATA Z ANANASEM, KREWETKAMI I OKRĄ

Składniki:

? 1 duży ananas
? 100g pszenicy bulgur
? 200ml gorącego wywaru drobiowego
? Oliwa z oliwek
? 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
? 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
? 2 czerwone papryczki chili, bez nasion, drobno posiekane
? 125g okry
? 125ml wytrawnego białego wina
? sok z jednej limonki
? mały pęczek pietruszki, drobno posiekanej
? mały pęczek bazylii, drobno posiekanej
? mały pęczek kolendry, posiekanej
? 150g surowych krewetek tiger, oczyszczonych
? sól morska i czarny pieprz
? 50g sera parmezan, drobno startego

Sposób przyrządzenia:

1. Podgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Przekrój ananasa wzdłuż na pół, wytnij rdzeń i wyrzuć. Wydrąż cały miąższ, potnij na kawałki
i odsącz nadmiar soku.
3. Połóż połówki ananasa na tackę do pieczenia, przyciętą stroną do góry i piecz przez 10 minut aż zmiękną. W tym czasie zagotuj bulion, polej nim pszenicę i przykryj folią spożywczą.
4. Odstaw na 15 minut, następnie zdejmij folię i ugnieć płatki widelcem. Gdy pszenica się moczy, podgrzej trochę oliwy w garnku, dodaj cebulę, czosnek, chili i gotuj delikatnie przez 5 minut aż zmiękną. Zwiększ ogień, dodaj okrę i gotuj przez 2 minuty.Dodaj wino, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 2 do 3 minut. Dodaj krewetki, gotuj aż zrobią się różowe i zdejmij z ognia.
5. Przemieszaj ananasa, pszenice, sok z limonek oraz zioła, następnie podziel mieszankę między połówkami ananasa. Posyp serem parmezan i wstaw na gorący grill na 2-3 minut aż nabiorą złocisto-brązowego koloru i zaczną bulgotać.
6. Odstaw do ostygnięcia przez minutę przed podaniem.

Exit mobile version