Co prawda sezon na maliny dopiero przed nami, ale jeśli wyjątkowo uwielbiamy te owoce, już teraz możemy z nimi eksperymentować dowoli, tworząc rozmaite desery, torty, ciasta i ciasteczka, musy i dżemy! Jeśli zaś tak samo jak maliny uwielbiamy kawę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je ze sobą połączyć!
Jak się okazuje, jest to połączenie wyjątkowo smaczne i udane, które nadaje niezwykłego charakteru zarówno naszym ulubionym owocom, jak i ulubionemu aromatycznemu napojowi. A teraz już czas na kilka świetnych przepisów!
Kawa malinowa – na zimno lub na ciepło
Tę kawę możemy przygotować tak naprawdę w dwóch wersjach. Ta na zimo z całą pewnością doskonale sprawdzi się w czasie największych upałów, zaś druga będzie idealna na nieco chłodniejsze wiosenne i letnie wieczory.
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 50-60 ml wody
- 15-20 owoców maliny
- 10-15 ml sosu czekoladowego
- 100 ml mleka
- bita śmietana do dekoracji
- cukier (opcjonalnie)
- kostki lodu (opcjonalnie)
Gotową kawę, mleko, maliny, cukier oraz lód wrzucamy do blendera i miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Na dno przezroczystej szklanki wlewamy sos czekoladowy, aby utworzyć widoczną warstwę. Ostrożnie przelewamy ?malinową kawę? do szklanki. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, kilkoma malinami. Możemy również posypać odrobiną startej czekolady.
W przypadku wersji na zimno, gotową kawę odstawiamy do wystudzenia, zanim połączymy z resztą składników. Jeśli chcemy dodać dużo lodu, zróbmy kawę nieco mocniejszą, bo duża ilość wody osłabi jej smak. Ciekawym trikiem jest także zamrożenie części kawy w foremkach na lód. Wówczas schłodzimy naszą malinową kawę kawowymi kostkami lodu!
Kiedy zaś chcemy przygotować kawę w wersji na ciepło, łączymy składniki z gorącą kawą i oczywiście nie dodajemy do niej lodu. Tak przygotowaną kawę podajemy ze słomką i długą łyżeczką.
Mrożona kawa z musem malinowym
A teraz świetna propozycja dla miłośników kawy bez mleka. Kawa łatwa i dość szybka w przygotowaniu, ale prezentuje się znakomicie, zatem sprawdzi się świetnie jako zimny kawowo-lodowy deser na każdym wiosennym i letnim przyjęciu!
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml wody
- 1 porcja lodów (najlepiej malinowych!)
- mus malinowy
- syrop miętowy
- bita śmietana
- kilka malin w całości do dekoracji
Przygotowujemy kawę, dodajemy odrobinę syropu miętowego i odstawiamy do ostudzenia. Łączymy zimną kawę z lodami przy pomocy miksera, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Na dno wysokiej, przezroczystej szklanki wykładamy niewysoką warstwę bitej śmietany. Na nią nakładamy warstwę musu malinowego. Ostrożnie zalewamy ?lodową kawą?, aby nie zniszczyć powstałych dwóch warstw. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i kilkoma malinami w całości.
Jak zrobić mus malinowy? Świeże, dobrze umyte maliny możemy np. lekko przesmażyć lub też ?na surowo? zmiksować z dodatkiem cukru i odrobiną jogurtu naturalnego/serka homogenizowanego.
Kawa mocno malinowa
I jeszcze jedna propozycja dla prawdziwych miłośników malin. Kawa naprawdę mocno malinowa!
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100-150 ml mleka
sok malinowy
świeże maliny
Mieszamy sok malinowy z odrobiną wody (aby za bardzo nie rozcieńczyć) i mrozimy w foremkach do lodu. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim kawę, odstawiamy do wystudzenia. Na dno przezroczystej szklanki wsypujemy kilka świeżych malin, aby utworzyć równą warstwę. Bitą śmietanę mieszamy z odrobiną gęstego soku malinowego. Część śmietany wykładamy na maliny. Na śmietanę wrzucamy malinowe kostki lodu i ostrożnie zalewamy zimną kawą. Wierzch dekorujemy pozostałą malinową bitą śmietaną i świeżymi malinami. Gotowe!
Jeśli nie przepadamy za mlekiem, możemy zastąpić je 100 ml wody.