Dieta tybetańska

Dieta tybetańska często jest nazywana dietą pokutną. Można ją traktować jako karę za złe odżywianie się i zatruwanie organizmu.

Podczas ośmiu dni organizm jest oczyszczany z toksyn, chudnie i wraca do stanu równowagi. Jest to 8dniowa oczyszczająca głodówka. Dlatego też, przed przejściem na tę dietę należy się odpowiednio przygotować (co najmniej tydzień przed dietą trzeba stopniowo eliminować z jadłospisu mięsa, tłuszcze, ciężkostrawne potrawy i zastępować je warzywami i owocami).

Kolejnym etapem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i złogów. Można to zrobić za pomocą lewatywy albo przy użyciu ziołowych środków przeczyszczających (lub oleju rycynowego). Dopiero po tym zabiegu można przejść do diety właściwej.

Zasada jest prosta. Przez osiem kolejnych dni należy pić tylko rosół tybetański.

rosół tybetańskiDo przygotowania 3.5 l rosołu potrzebne są:

  • 3 cebule,
  • 2 pory z liśćmi,
  • bulwa czarnej rzepy,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • bulwa selera,
  • 1 kg ziemniaków
  • zioła – tymianek, majeranek lub kminek

Sposób przygotowania:

Nieobrane ziemniaki trzeba ugotować do miękkości w litrze wody. Pozostałe warzywa, również nieobrane (poza cebulą) należy wrzucić do 2.5l. wody i gotować przez godzinę. Po tym czasie obydwa wywary należy połączyć ze sobą, doprawić i wymieszać. Rosół powinien być gotowany codziennie.

W czasie kuracji, poza rosołem należy pić również duże ilości wody mineralnej niegazowanej.

Na diecie tybetańskiej można stracić około 5 kg jednak w większości przypadków (jak przy każdej głodówce) jest to efekt utraty wody z organizmu. Dodatkowo, organizm bardzo źle znosi takie głodówki i już na samym początku zaczyna magazynować tłuszcz na zapas.

Z diety tej powinny zrezygnować osoby chore na cukrzyce, osoby z nowotworem, niskociśnieniowcy, kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież, a także osoby osłabione fizycznie.

Przed jej zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem i dokładnie sprawdzić stan swojego zdrowia.