Dieta ziemniaczana obala mit tuczących ziemniaków. Pokazuje, że mają one nie tylko właściwości odchudzające, ale też korzystnie wpływają na zdrowie (w tym na układ nerwowy pozwalając wytrwać na diecie)
100 g ziemniaków bez skórki to: 86kcal, 20g lekkostrawnych węglowodanów, 1,7g białka, 0,10g tłuszczu, 1,8g błonnika, 75% wody, skrobia, 328mg potasu, 7,4g witaminy C, 20 mg magnezu. To zatem nie ziemniaki są tuczące, a dodatki do nich (sosy, mięsa, tłuszcz).
Dieta ziemniaczana trwa dwa tygodnie. Co najmniej dwa posiłki muszą być przygotowane na bazie ziemniaków (pieczone w folii, gotowane na parze w mundurkach). W diecie ważne jest również przyjmowanie płynów (ok. 2l. dziennie).
Na diecie można zgubić ok. 4 kilogramów (2 tyg.), a także oczyścić organizm z toksyn i wyregulować procesy trawienne. Jest ona niezwykle korzystna dla organizmu.
Dieta ziemniaczana nie jest jednak dla wszystkich. Nie powinny z niej korzystać osoby z chorobami przewlekłymi (w tym diabetycy), a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Dieta nie musi być monotonna tutaj przykładowe menu na dwa dni:
Śniadanie:
dzień 1. ? muesli z jogurtem naturalnym, filiżanka kawy zbożowej lub herbaty ziołowej;
dzień 2. ? jogurt naturalny z płatkami zbożowymi i dwoma łyżkami tartego jabłka;
Obiad:
dzień 1. ? 2 ziemniaki pieczone w mundurkach przyprawione ziołami;
dzień 2 ? 2 ziemniaki faszerowane pieczarkami;
Kolacja:
dzień 1. ? sałatka ziemniaczana z jabłkami, 250 ml soku pomidorowego;
dzień 2 ? szklanka kefiru, zapiekanka ziemniaczana z jabłkami (100g)